Skip to content

Toegankelijk stemmen in Tilburg uitgebreid: ook doventolk aanwezig op een van de stembureaus

Verwijzingsbordje naar het stembureau

De gemeente Tilburg vindt het belangrijk dat iedereen zijn stemrecht kan benutten. Al jaren maken zij zich hard om alle stembureaus toegankelijk te maken. Niet alleen richten zij zich hierbij op mensen met een motorische beperking. Voor mensen met een visuele beperking is er sinds twee jaar de mogelijkheid om te stemmen met een stemmal. Dit jaar is er ook aandacht voor mensen met een auditieve beperking: op een van de stembureaus is er gedurende de openingstijden een doventolk aanwezig.

Theatercafé Schouwburg: stembureau voor iedereen
In Theatercafé Schouwburg (voorheen restaurant Lucebert) aan Schouwburgplein 1 wordt “een stembureau voor iedereen” ingericht. Omdat het te kostbaar is om op alle stembureaus een stemmal en doventolk te hebben, is er voor gekozen om centraal in de stad een stembureau aan te merken waar iedereen terecht kan. Mensen met een visuele beperking kunnen gebruik maken van de stemmal en soundbox en voor mensen die gebarentaal spreken is het mogelijk om in hun eigen taal te communiceren met leden van het stembureau. Doordat gebruik gemaakt kan worden van de stemtaxi is dit stembureau ook bereikbaar voor iedereen.

Gratis Stemtaxi
Mensen die door een beperking of ouderdom moeilijk naar een stembureau kunnen gaan, kunnen gebruik maken van de gratis stemtaxi. De stemtaxi haalt je thuis op en brengt je naar de gewenste stemlocatie. Hier wacht de taxi tot je je stem hebt uitgebracht, waarna hij je weer netjes naar huis brengt. Zo kan iedereen gebruik maken van het stemrecht. De stemtaxi is vanaf 8 maart te reserveren via 0900-0595.

Kiezerspas
Woon je niet in Tilburg, maar wil je wel graag stemmen met de stemmal of ondersteuning van een doventolk, vraag dan op tijd een kiezerspas aan. Dit kan schriftelijk of aan de receptie van de stadswinkel. Op het formulier kiezerspas vindt u alle informatie. Regel de kiezerspas vóór 10 maart. In Stadswinkel Centrum (Spoorlaan 181) kunt u de kiezerspas tot uiterlijk 14 maart 2023 12:00 uur aanvragen. Neem uw stempas en uw geldig legitimatiebewijs mee.